Segala yg terkandung/ terisi di rumah ini adalah terpelihara dan hak milik ZR. Segala karya atau bentuk penulisan adalah tidak dibenarkan sama sekali untuk ditiru, sila hormati.

Terima Kasih kerana mengunjungi dan menjadi pengikut Blog
ini.



Thursday, December 22, 2011

CEBISAN INGATAN BUAT HANNA SI MERAH JAMBU

ZR

Masa ini pasti, kau meninggalkan daku yang masih termenung disini,
Walau tanpa kata, tanpa peluk dan cium ada nada sedih di kotak jiwa ini,
Mungkin antara kita bukan akrab namun tetap ada rasa antara jambatan ini,
Detik perkenalan entah bila hingga menemukan daku dalam sisimu,
Hakikat nyata daku seakan dekat denganmu, walau pernah tebit curiga walau memang pernah ada sangsi,
Percaya dan mempercayai itu pegangan yang ada, walau ada tercuit namun belum meruntuhkan,

Mungkin benar kita bermesra seketika,
Kita berkongsi keindahan sementara namun detik itu sungguh indah,
Masa itu ibarat mimpi terlalu pantas dan yang pasti tidak akan berulang,

Guraun, ragu-ragu, pelbagai rasa yang pernah hadir,
Bukan penamat Ikatan kita,
Walau mungkin belum sempurna seperti yang lain,
Namun Nama Hanna telah melengkapi dalam ruang sahabat diri ini,
Tiada perumpamaan yang tepat cukup untuk daku gambarkan,
Tiada perbandingan yang tepat untuk daku berikan,
Kerana seorang sahabat melebihi nilai yang ada,
Seorang sahabat tidak mampu ku samakan dengan apa jua..

Buat Hanna Si Merah Jambu,
Walau jauh tidak semestinya kita menjauhi,
Walau tidak didepan mata bukan bererti gambaran wajahmu hilang dimata...

Miss everything about you:-

Wednesday, November 30, 2011

BILA RASA SEDIH

ZR

Dah lama tak menulis entah ler mood memang tak ader bukan sebab mogok ker aper ker, tapi sebab tak ader mood....

Pernah tak rasa sedih yang datang tiba-tba, mesti pernahkan/ Airmata senang jer mengalir jiwa cepat jer sebak..tetiba sok..sok..sek..dah sendu larat dalam perasaan yang hadir.

Nak kata manja bukan juga tapi dah tershahdu, cepat jer tangkao lelah..tambah-tambah lagi bila tengok cita yang mendayu. Apa yang biasa korang buat kalau rasa sedih??? layan ker

Entah lah mungkin jiwa nih rasa kosong kot sebab tuh asyik marah-marah...Bila nak tidur pandang muka anak-anak kesian pulak..kecik-kecik kena marah....

Itulah orang cakap bila sedih jangan layan ingat ALLAH, tapi itulah manusia kan cepat lupa

Friday, October 7, 2011

LAYAN CITA KOREA

ZR
Semalam lepas selesai mendodoikan anak-anak...semua dah zzzzz. rasa boring lah pulak. Maklum ler semalam hari rehat sedunia tak masak pun sekadar masak maggi telur..jarang-jarang sedap jugakan?


Nak layan cita-cita kat TV entah cam tak ader yang tertarik, hish mata pulak susah nak pejam..kalau paksa-paksa pun tak der makna nyer....Maka aku godek-godek ler susunan Cd yang ader kat rak DVD ku yang tak berapa canggih tuh...

Letak angkat..letak angkat nak layan cita aper nih...cinta-cintun ah bosan..cita sedih uh tidakkkk...jeng..jeng akhirnyer


siri korea Full House menjadi pilihan dihati..rasanyer dah layan cita nih 2 3 kali tapi tetap tak puas best lah cita nih..ada cinta..ada manja dan yang paling penting kelakar....

Maka bermula lah operasi tapi nak layan cita yang 18jam tuh....ohhhh...maka daku pun memulakan tabir sambil memasak maggi berlauk telur dan bebola ayam..yumm.yummm potong cili sikit oh sedap sungguh..
sambil tengok sambil suap maunyer tak tersedak bila part kelakar ketawa tak hingat dunia...kata pepatah mak mertua lalu pun buat dekkk jer...

Cita korea nih banyak yang best, daku terjatuh cintan dengan cita korea sejak yengok cita ALL about EVE
dan tambah menawan kalbu tengok heroin comel Chae Rim....


Cita korea nih kekadang boleh ler layan sebab dia ringan dan ringan kan otak cita melayu sekarang banyak yang entah apa-apa bukan tak ada yang berkualiti ader cuma tak banyak...

Daku nih pun penggemar cita taiwan/china..kalau aktress china Anita mui memang daku minat walau dia dah pass away, kalau dia berlakon syok tengok..

Wednesday, September 28, 2011

AKU YANG DIANAK TIRIKAN

ZR

Sedih ..sedih hari nih last syawal tapi hingga detik dan masa nih satu hamper pun tak dapat kat department daku.
Bukan daku nak meminta tapi sekurang-kurang yer bos ker ngulur duit raya..Tapi itulah hampeh tul..
Sudah lah tuh daku dah berapa tahun tak ada bonus keja kat sini gaji pun dah lama tak naik..

Ha hari tuh dapat surat bukan main Happy ingatkan dapat ler bonus ker gaji tertunggak ker atau gaji yang naik dengan best..dalam debar daku bukak surat aduh mata ku rabun atau berpinar tengok naik gaji tak sampai seratus untuk 4tahun dah lah tuh bonus langsung tak ader...
Apa ler nasib . Rasa sedih juga sebab tengok department lain dapat syok jer.
Tahun lepas dapat tahun nih lagilah.

Motip department daku tak dapat sebab tak ader project..Habis salah kitaorang ker tambah -tambah daku nih kerani cabuk...ker nak suruh daku pergi cari project. Orang atas tak aperlah gaji besar bagi mereka ini bukan masalah bagi daku yang gaji tak semengah mana nih terkecewalah sikit.

Bukan masalah tak puas hati melenting tak tentu pasal tapi sebab sikap anak tiri yang diamalkan terlampau. Bayangkan daku dah kerja berapa tahun masih guna punch card sedangkan department lain dah guna swap card dah.. Kekadang malas nak layan bila terserempak staff baru asyik tanya.. U orang baru ker.. Ya jawab ku baru 6 Tahun...

Orang tanya kenapa tak minta kerja lain sebab dulu mula-mula dapat offfer merasa bonus dan naik gaji tuh yang ingat ok jer sekarang nih adussss...
aku memang kacawa nampak sangat segala kebajikan daku dan geng satu department diabaikan..

Kenapa tak nak pergi Interview tempat lain?
Nka memang nak tapi yang dapat semua jauh macam mana?
memang boleh pergi tapi anak-anak daku nak hantar ke nursery cam ner? nak ambil lagi. Pak suami balik lambat dalam kul 9 Ot maklum ler kerja buruh kasar.Dah kena bayar OT. Nak upah maid? Enggak mampu saya...

Mengapa tak berhenti..
Nih sedang gigih berjimat lah dan sambil doa hari-hari dapat duit terpijak ker..boleh bayar cash hutang rumah / keta memang daku nak berhenti..
Tapi berhenti daku tak kerjalah mungkin daku jadi tauke nasi kerabu ler..ada ker nak beli...sedapker? itulah pasal.

Oh ini orang tak reti bersyukur.
Ehh daku syukur sangat dengan rezeki yang ader lagi syukur dengan anak-anak yang sihat dan comel?? puji anak sendiri nampak. Habis takkan nak puji mak nyer..muntah hijau kang.

Sungguh bagi daku kesihatan anak-anak adalah lebih bernilai dari wang ringgit...syukur sangat...Mana tahukan anak-anak Umi esok lusa Umi dapat rezeki untuk anak-anak kan? kan?

Tapi hakikat yang nyata memang department daku dianak tirikan maklumlah anak syarikatlah katakan....

Tuesday, September 27, 2011

BILA FB ASYIK BUAT HAL

ZR

Entah kenapa sejak minggu lepas Fb daku dah asyik weng-weng jer.Susah hati juga sebab
bilangan sahabat yang ada cam berkurang terpaksa add balik.
Nanti mereka mesti pelikkan? Rasanyer dalam 2 minggu nih daku asyik kena tukar password jer....
Dulu FB lama dah kena hack sampai hilang semua ..
walau pun kat Fb daku tuh tak leh berapa ramai kekawan tapi majoriti semua sepupu sepapat daku.
Daku susah sikit nak terus add jer orang yang tak daku sure nih.
Daku rasa biar daku ada list Friend sikit janji aku tahu memang
bagus mengeratkan silaturahim tapi kena juga jaga-jagakan??


Hari pun Fb daku jadi balik, dulu blog daku yang hilang penat lah....
Nak buat cam ner benda free kata orang
gitulah gayanyer...kena terima hakikat yang benda free nih ada yang bagus ada yang tak bagus..
nak merungut lebih pun tak guna...
Kesimpulannyer..daku kena ler update blog lebih dari main FB...

Nak biarkan FB daku dalam seminggu nak tengok keadaan ker
kena buat baru nih dah kali ke 3 ler kena buat FB lain..kacewa..kacewa...

Tuesday, September 20, 2011

APASAL SOUND ORANG SESUKA HATI NIH

ZR

Wah panjang tajuk daku hari ini, mungkin sebab amarah yang ada kat jiwa nih.

Bukan daku nak berperang bukan nak menembak orang apatah lagi nak menyimbah asid cuma daku geram dan ada sedikit marah ( bohong ler kalau cakap tak marah kan? )


Ader ke sedang daku duk bercerita dan bergelak ketawa tanpa ada anasir hasad dengki dan umpatan tetiba jer .
" WEH KAU ORANG NIH APASAL...POK..PET..POK..PEK" satu suara tetiba jer sound kat kita orang.Cara dia bersuara bukan cara bercakap biasa tapi nada yang ada makna gitu....
Tanpa was-was dan ragu daku cam terkujat sekejap dan pandang insan itu..dahlah dia spesis tak sama cam daku tapi molot dia kalah spesis daku habis cam nor..kawan daku pun terkujat juga


Tanpa rasa bersalah dan rasa berdosa daku menjawab:" KITA BERCAKAP TAPI TIDAK MENGAITKAN SESIAPA ." Bangga sekali daku kerana daku tahu aku benar..
Yalah daku dengan member cita pasal nak buat kuih bawa opice esok..apalah dia nih...


Kot yer pun nak menegur boleh ker guna bahasa/ nada yang tidak mendatangkan amarah, kan ker baik kalau dia cakap elok-elok ini tak macam dia bagus, maklum ler geng tak ada hari nih tuh yang mungkin dia sedikit jelous kot. Yalah biasa dia melalak tak ada pun daku nak ambil kisah.....


Tau ler dia tak suka kat daku..bukan daku tak tahu cuma dia yang jadi plastik pada diri sendiri..kalau nak kira macam-macam hal daku dijaja dan aku diperkotak katikkan walau yang nyata banyak yang menyakitkan hati ini dan mencalar maruah ini..namun daku sabar jer..buat bodo jer..sebab aku tak nak jadi bodoh macam dia dan aku tahu Allah itu akan mendengar doa orang yang teraniaya ..Macam-macam daku dengar tapi itulah aku malas nak ambil pot....mungkin sebab itu ler makin lama makin naik tocang dia.....


Tapi aku ni kan manusia sampai bila nak tahan sebab itu aku tak nak jadi plastik aku tahu dia tak suka daku maka daku tak ambil tahu dan tak pernah pun nak hirau pasal dia..itu prinsip daku orang tak suka buat apa kita nak terhegeh-hegeh bukan nak kata daku bagus tapi..tak nak lah terpaksa menipu diri sendiri....


Sabar..sabar tahan lah dalam jiwa nih sebelum daku hitung semua dan andai suatu hari nanti sabar ini hilang daku takut daku yang tewas tidak mampu untuk mengawal bahasa.....


Monday, September 19, 2011

JAMUAN RAYA DI OPICE

ZR

Alhamdullilah selesai sudah jamuan kat opice arini, kenyang perut memang kenyang..masakan semua sedap..mekasih -mekasih. Kalau makan cam nih hari -hari maunyer badan ku yang sekeping ni jadi montok oh cun ler daku..
Banyak sungguh makanan yang ader......satay, mee papan sabah, kuehtiew goreng, nasi himpit, laksa, soto, bihun sup..meriah memang meriah nih pun perut masih penuh....

Yang join pun tak ramai dalam 20 orang jer..tapi makan semua cam 40orang ..maklum ler kelabu mata..semua budak opice daku cuma berlain department jer..

Si hanna merah jambu makan sipu-sipu jer...al maklum ler jaga badan katanyer...apa pong tima kasih ler sebab sudi menawar kan diri untuk join.. lain tahun kalau sudi sila-silakan lah yer..aku pulak makan stop makan stop tak daya weh...perut kecik dah tuan pun kecik...yang pasti semua sedapppppp sehingga menjilat jari.

Yang pasti dapat juga daku menapau sikit kek coklat yang sedap itu....dan yang aku makan tak hingat puding kasterd buah-buahan..oh sejuk tekak ku...Rina mintak resepi...
apa lagi sambil makan snap-snap ler gambar apa yang patut...nanti nak masuk FB ler katakan..

Nak last-last syawal nih lagi banyak jemputan yang daku dapat..huh cam ner nak pergi ke idok..

Thursday, September 15, 2011

ADIKARYA LAZIZAH ~ JIWA SENTAP

ZR

Pagi nih emo sikit daku entah ler sebab mungkin penangan cita ADIKARYA LAZIZAH ( entah betul tak tajuk nyer )kat TV9 semalam jam 8.30 malam lakonan mantap normah damhuri, lisdawati, amanda misbun dan memey ( sedih )....


Mesti ramai yang setuju ramai ni mantopppkan ?? ada jiwa kalau tak faham juga maksud yang ingin disampaikan tuh..nak buat cam no...bukan semau benda boleh dipaksakan??? kan?? Lain orang lain cara..


Emosi semalam bersambung ke pagi nih, jiwa daku jadi sentap sebab kisah wanita itu macam ada jer berlaku kat dalam hidup daku...
Mungkin tak sama tapi nak serupa ler sikit walau tak banyak..


Kisah orang tua disisih anak-anak, sedih sayu, sentap semua bergabung...airmata nih pula cam senang jer nak keluar baru jer nak jadi brutal...


Aku ni cepat shahdu shandan nampak cam blus tapi dalam hati ada cintan-cintun gitu, kalau orang tengok luaran nampak cam ganas sikit tapi kat dalam sejukkkkk jer...


Cerita tentang jiwa sentap setiap orang pasti akan ada sesuatu yang membuatkan hati banjirkan..bohong ler kalau cakap hati keras dah nama pun hati mesti ada perasaankan??


Tetiba jer sebab masih bulan syawal aku mengingati seseorang yang pernah wujud dalam diari hidup daku, seseorang yang sungguh mulia, sungguh aku cintai, sungguh bagiku dia segala....


Pagi syawal yang lalu telah kukunjungi pusaranya...dipusara hari ku jadi sayu sangat..memang air mata tak keluar tapi kat jiwa sedih...sanggattttttt.......wa...wa...wa....nak meraung tapi aku masih ada iman lagi.


Walau mungkin sehingga ke akhir dia tidak mendengar ucapan Terima kasih dariku namun aku pasti dia tahu dia yang teratas dalam hatiku..abadi dan terkubur hingga syurga.....


Walau hadirnya mungkin ibarat seketika tanpa sempat melihat daku matang namun, kenangan yang ada cukup untuk aku hayati walau sedetik namun cukup panjang nilainya.

~ Kenangan menyambut syawal tahun terakhir bersama dia masih segar..dia dengan baju yang kuhadiahkan..
manis dan berseri walau telah dimamah usia...

LIRIK AIRMATA SYAWAL
Sayu... hati ini makin sayup
Rindu... terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia hari raya

Lama kutunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Airmata jatuh berlinangan

Kuingin berulang manisnya bersama
Menyambut hari bahgia
Jarak memisahkan rindu pertemuan
Bilakah hasrat jadi nyata

Duhai ayah bonda ampunkan anakanda
Tak dapat beraya bersama
Jauh dari mata dekat dalam jiwa
Teguh kasihku tidak berubah

Wednesday, September 14, 2011

ANGIN DALAM BADAN

ZR
Baru balik dari menziarah Hanna Si Merah Jambu....baju biru arini,....sesuai..

Sedang asyik berborak tapi bukan bergossip datang ler seorang budak opice..

Aku namakan dia pak sudir. Pak sudir datang dengan  muka tak handsome nyer..

Aku tanya pak sudir naper ?

Jawab pak sudir : Sedang sakit badan..angin katanyerr..

Maka aku pong mula leh mereka cipta ubat untuk dia.

1) Aku suruh dia minum air suam yang dah diselawatkan nabi 3X
kalau tak ok cuba :-

2) Tungku kaki dengan batu yang dah dipanaskan

3) Buat minyak masak tumbuk lada hitam dan bawang putih lumur kan segala urat sendi.
tak berkesan juga.

4) Suruh bini picit kat area betis tuh...

5) Rebus teh dengan halia hidup dan minum. Pak sudir jawab allergic halia kata nyerrr.. pelik ler
Nanti dia kata boleh pitam...oh  mungkin badan penuh angin kot hah elok benar lah buat pump tayar.

Hah dah habis petua turun temurun aku bagi...orang kata ikhtiar kan tak cuba maka tak tahu.

Tapi jawab pak sudir tak reti, tak boleh, tak pandai habis semua tidak malasss aku....

Si Hanna yang mendengar petua aku bagi terus cakap sessuaaaaaiiii sangat dengan Zana Tukang Karut.

Yang pak sudir terhangguk-hangguk ambil petua aku yang entah mana aku sapu......

Cuba lah yer.....mana tau kot berkesan salah satu petua ...

Tuesday, September 13, 2011

OHHHH..HARAM

ZR

Mungkin ramai yang melekat kat TV tengok drama ni..

Daku yang mata hampir tertutup tetiba jer terus melekap kat TV3 jam 10.00 sabtu lepas..Mesti ramai juga yang menonton cita nih kan?? angkat tangan ...

Tang best tak tahan siap ada nyanyi-nyanyi lagi..itulah Erma Fatima karya yang walau ringan namun cukup
pengisian....

Drama ini memang bagus..memang seronok dilayan..kelakar tak payah cakap tapi adakah kita memahami
apa yang ingin dicerita atau sekadar melihat sebab jalan cerita yang menarik??

Apa pun drama ini memang banyak yang tersurat dan tersirat cuma kekadang kita tak
ambil peduli, yang kita peduli siapa heronyerrr...

Ohh..Haram ..Judul drama ..terbitan Suhan Arahan Erma Fatima dan tahniah buat Aqasha ( sebenarnya lakonan anda banyak yang best )

Friday, August 26, 2011

LAMBATNYER PUKUL 5PTG

ZR

Tajuk skima sikit arini, sebab memang jiwa kacau sebab bukan patah atau atau patah tulang. Tapi sebab mood balik kampung dah melanda jiwa dan kalbuku.

Malas betul datang kerja arini, tapi dah tanggungjawab kalau nak cuti memang boleh tapi potong ler gaji yang tak seberapa ni.

Bawa keta dengan slow motion hari ni, tanpa sebarang gangguan. Oh tak sabar nak balik kampung nak redah jem. Mak pun dah call semua adik beradik dah tunggu lagi ler tak sabar dah terexcited dah.

Kalau boleh pusing jam ke kul 5, atau ada doraeman dengan daku dah tentu minta tolong dia. Tapi kalau masa terus ke kul 5 rugi juga.

Cepatlah..cepatlah...semangat raya ni mengalahkan kanak-kanak nak beraya . Tapi ah namapun raya kena lah semangatkan? tapi dalam sebulan puasa ada ker daku semangat begini...he..he.. tepuk dada tanya sendiri lerr.

Mesti ada orang yang tak senang macam daku juga kan? jadi perasaan kita samalah arini.....Bagi yang dah bertolak tu


Hati-hati bawa keta tau....kalau jem tu sabo-sabo ler ingat bukan awak sorang nak balik semua atas jalan raya nak balik kg juga..

Wednesday, August 24, 2011

HANNA SI MERAH JAMBU ~ TERIMA KASIH

ZR

Dalam dah lama tak bagi salam untuk blogger -blogger ni saya dah excited balik bila tetiba jer i menang peraduan yang dianjurkan oleh http://hanna-simerahjambu.blogspot.com. I suka -suka jer sebab blog i nih tak glamour mana pun yang ade-ade jer.

Keratan dari Blog HANNA SIMERAH JAMBU ( Minta izin yan cik hanna )

Pengumuman!! PEMENANG Peraduan Cer Teka..

Tadaaa...........

Wah bermacam jawapan yang aku terima semlm.. lapik mejalah, pasu bungalah, daun jambu rosaklah,
lace langsirlah...
Seronok jugak kan memerah minda benbulan posa ni... yalah daripada pikir nak masak apa nak makan apa.. sesekali kita mencabar minda la pulak...

Sekarang dengan bangganya aku memberikan jawapan kuiz semalam
Maka Tahniah Kepada Zanna Rohim
Walaupun Jawapannya sipi2 tapi berkat kesungguhhannya aku dengan bangganya mewartakan
Zanna Rohim sebagai pemenang Hadiah Utama berupa Top up RM10.00


Buat Hanna Si Merah Jambu TERIMA KASIH BERBAKUL-BAKUL yer........

KACAK ? ROMANTIK? KAYA? BERIMAN?

ZR

Tak tau nak merapu apa jom layan jer penilain daku tentang hero macho kat malaysia nia bukan hancur yer..memang ada yang lain tapi tak mencapai target kot......layannnnnnnnnn


TOP 1 : EN.FAHRIN AHMAD
Mengikut penilikan tok nujum, dia ni very gentelman dan beriman tapi $$ tak tau.....muka pun hencome lerrrrr. Memang lakonan tak menghampakan tapi belum rezeki nak menang award kot ( sebab aku tak mengundi kot ..keh ..keh ) c. Apa pun you the best bro..







TOP 2 : MR.ROSYAM NOOR
Hero dah berusia tapi $$ masyuk ada house production sendiri. Caring and loving kat Family. Tepuk dada tanya Iman.....tetap suka dengan sikap dia yang senser of humor and humble...Makin berusia makin tinggi value..untung selalu dapat berlakon ngan awek cun -cun.



TOP 3: MR.AARON AZIZ
Hero malaya yang berasal dari singapore...Menjadi top semenjak dua menjak ni sejak sejak penangan drama Nora Elena. Ikhlas cakap ler drama tu tak thrill lagsung cuma mungkin sebab watak Seth Tan yang romantik habis maka ramai ler para jelitawan kat malaysia mendambakan begitu. Mungkin sebab lelaki malaysia tak romatik atau mungkin suami tak romantik..gitu ler. Apa pun respect cara dia layan wife and anak-anak.



TOP 4 : EN.ASHRAFF MUSLIM
Naper dia tak famous pun? sebab dia low profile, memang berlakon tak seberapa namun beberapa sikap dia boleh diambil contoh. Muka memag hendsome dalaman tak boleh x-ray lerrr





Ni untuk suka-suka jer tau tak sebarang motif politik...


Sebenarnya saya juga amat mengagumi insan ini. Dengar celoteh hilang tension.


Aku kalau diberi pilihan pilih yang kaya, kacak , berduit dan beriman....emmm nak semua boleh ker atau memang aku tamak ......

SAYANG AWAK ~ PART 4

ZR

SAYANG AWAK~ PART 4

Hakimi tersenyum sendirian sambil melihat cincin yang indah didepan mata, angan-angannya berbunga betapa jiwanya gembira kerana cincin itu bakal menjadi tanda kasih dan cintanya pada sidia.
Ligat otaknya berpusing sambil ligat mencipta imaginasi melihat wajah sidia yang pasti akan cuak ataupun melompat kegembiraan. Tapi jika benar dia melompat kegembiraan bagaimana haruskah hakimi juga gembira. Berbelah bahagi pula perasaan yang ada, haruskah aku gembira atau bagaimana?
Hakimi termenung sejenak rasa sayang dan cinta tetap utuh biar apa pun halangan dan rintan keran sehingga kini belum pernah ada dan dia sendiri tidak pernah memberi ruang kepada hatinya buat gadia lain. Biar pelbagai ragam yang datang menerjah, biar apa jua rayuan hatinya nekad pilihannya tetap dan tetap cuma dia.
Seandai dia tahu betapa diri ini terlalu menyanyangi dan menyintai dia pasti dia tidak akan begini, adakah salah diri ini yang terlalu memanjakan cinta dan perasaan atau sememang nya cinta itu perlu menerima gelombang badai untuk mengetahuai keutuhan cinta.
Hakimi memandang ke luar beranda, dipandang awam yang berarak indah sungguh ciptaaNYA,
Insyaallah awam itu akan dijenguknya sentiasa nanti bersama dia yang bakal menjadi suri dihati.
Tanpa ucapan tanpa kata hakimi tetap yakin dia akan memahami, dia akan mengerti diam bukan bererti benci tapi diam terkadang lebih baik untuk meletuskan rindu dan perasaan yang tersimpan didada.
Perasaan debar didada terkadang hadir jua, benarkah tindakan yang bakal diambilnya ini, adakah ada hati yang akan terluka, relakah dia bersediakah dia dengan ini semua, bila difikir balik kecut juga perut hakimi bukan apa lain yang diharap lain pula nanti yang menanti, maka hakimi sentiasa memohon moga tiap yang bakal dilaksanakan akan dipermudahkan.
Segala persiapan telah diatur oleh keluarga, hakimi menyerahkan segalanya, baginya tiada yang lebih penting hanya sidia yang menjadi idaman tak sabar rasanya tapi hakimi masih waras masih sedar untuk berdiri dilandasan ajaran agama yang telah diterapkan sedari kecil oleh ibu dan bapanya.
Hakimi mengenggam erat cincin yang bakal mencipta sejarah dalam hidupnya sambil memandang potret yang setia disisi....sayang sabar rindu ini sentiasa menemanimu.

Tuesday, August 23, 2011

BISKUT RAYA

ZR

Pejam celik, celik pejam dah berada diakhir-akhir ramadhan. Permulaan ramadahan duk pening soalan bonus daku hari-hari kat pejabat "nak masak apa yer arini?" . Sampai kawan pun dah tahu soalan aku bila jam menghampiri kul 5 petang.





Itu soalan wajib sebenarnya..tapi sekarang giliran soalan biskut raya..fening..fening sampai sekarang tak beli pong lagi. Yang latest beli biskut bangkit dari HANNA SI MERAH JAMBU..itu jerr..tak ada mood ker tak ada duit??? he..he...he. kalau ada duit ada ler moood bukan begitu ker....Nak rasa bonus company tak ado....dah bertahun tak dapat bonussss..sedih dan sadis sungguh raya ini.







Nanti tengok ler kot mood raya hadir disaat last minute kata orang kan??


Apa pun raya tetap kena raya tak salah rasanya kalau raya tanpa biskut raya ke memang wajib???


My favourite Tart Nenas pergi ler rumah sesiapa pun itu yang i ngap dulu........nanti nak terjah mana tart nenas best.

PENGALAM HIDUP ~2

ZR 
Sambungan penceritaan daku menjadi perantau kat KL ni.

Episod sebelum ni daku kejakunan melihat lampu dan pemandangan bagunan tinggi kat Putrajaya, Tengok semua menarik tertarik deboom.

Dah tunggu dekat 30minit kat Putrajaya, Akhirnya datang lah seorang pakcik bermisai dengan seorang jejaka hendsome. Pengurus dan Senior Staff A&W katanya. Masing-masing apa lagi terus naik van menuju ke destinasi. Sepanjang perjalanan geng wanita lebih banyak senyap maklum lerr majoriti geng lelaki ramai. Kita orang ni dah jadi mangsa buli terutama aku ni ha. Semua duk perli aku pasal asyik muntah sepanjang perjalanan atas bas tadi, aku buat bodo jerr, dalam hati aku berbisik kalau aku tahu aku muntah atas diaorang biar padan muka. Tapi itu imaginasi jelah mana aku berani kenal pun idok.

Akhirnya dalam tempuh setengah jam sampai ler minah dan mamat dari kampung ni kat hostel. Nama tempat tu Pandan Indah, kat PJ. First time aku dengar nama tuh.Tapi jangan salah sangka rumah staff perempuan teres 2 tingkat yang lelaki teres setingkat jerr jadi bukan tinggal bersama.

Sampai jer sessi suai kenal dengan penghuni rumah tu semua staff A&W Pandan Capital dan Fajar Indah..Oh semua mesra alam. Aku dan geng aku Zai, dan K.ani  pulak yang over malu sebab kekampungan kan?? waktu tuh kira suci murni ler.

Dah siap masuk bilik kemas mana patut apa lagi pengsan ah........penat wooo..esok nak kena pergi tranning pulok......mata pejamlah mimpi yang indah-indah ekkkk..

Bersambung lagi ler ni...........

Thursday, August 18, 2011

PENGALAMAN HIDUP

ZR

Setiap orang pasti ada sesuatu yang ingin dilakukan, dan mesti ada juga yang harus dilakukan.

Memang banyak yang kita kena tempuh, walau kekadang sampai bergolok gadai.

Aku masih ingat saat pertama aku menaiki bas datang KL. Waktu tu memang budak kampung habis.
Dengan pakai baju Blous dan seluar besar dah kira bergaya sakan dah tuh.

Aku ingat lagi naik bas transnasional. first time naik bas tuhh, excited betul. Kira bas tu untuk kakitangan staff
yang nak datang kerja A&W kat KL. Waktu tu tak ramai pun dalam 20 orang dan aku 4 orang je gadis-gadis yang comel. Orang lain semua mamat macho ler..

Dalam perjalanan apa lgi aku dah pening lalat..al-maklum ler first time naik bas..Jauh tu. Dalam malu-malu kucing aku cuba tahan tapi tak daya. Akhirnya hu muntah aku rnuntah berapa kali tah. Sampai mamat-mamat macho asyik duk jeling aku. mesti cakap aku ni budak kampung. Hampeh tul dalam ramai-ramai ada yang aku cukup meyampah cara dia pandang aku macam apa tah. Ingat apa lu hendsome sangat.

Malu aku tolak tepi dah. perut sakit kepala pusing, seksa betul tapi sebab nak cari pengalam kat KL sanggup.

Akhirnya dah terperok dalam 8jam kat bas.Sampai aku kat KL. Saat pertama jejak kaki kat hentian Putrajaya. Terlopong mulut aku. Cantiknya lampu-lampu dengan pemandangan highway yang meriah. terpegun aku. Kawan-kawan yang lain pun sama. Maklum ler kat umah aku mana ada lampu, ada mungkin ado tapi malap je dah nama pun duduk kampung. Ada pokok getah jer..walau pun gitu kampung tetap indah.

Terus jer aku tepon kat mak bapak aku. Apa lagi aku cakap ler lampu semua cantik betul-betul cam jakun kan? tapi nak buat cam na dah memang aku jakun. Bercakap dalam tepon pun suara kemain kuat. Lepas tu dok pandang langit macam ler langit kat kampung tak sama dengan langit KL.

Waktu pertama datang KL ada perasaan sukar nak digambarkan, sedih, seronok, excited.

Tapi aku kena tahan ler dengan sikap mamat-mamat yang perasan macho yang memang akan kerja ngan kita orang. Nasib ler kena sabar. ......walau aku dah menyampah dengan lagak hendsome sorang mamat tuh..


To continue part 2


Tuesday, August 16, 2011

PUASA DULU DULU

ZR

Sudah pertengahan Ramadahan. Suasana seronok makin terasa. Penat tak usah cakap lah dah menjadi menu harian, nak tak nak kena telan.

Tapi bila melaluai puasa diusia ini teringat puasa waktu stay kat kampung. Best sangat suasana lain memang amat berbeza.

Memasak tak payah banyak lauk cukup je untuk 4 orang punya perut, tapi nanti kiri kanan jiran hulur.
Huh dah macam masak untuk bagi makan 6 orang. Macam-macam maka penuh le meja yang tak seberapa besar .

Sessi balas membalas memang best waktu tu selalu jer tertanya -tanya apa akan dapat sebagai balasan. macam tak ikhlaskan? tapi dah otak budak itu jelah. Tapi itu dah jadi macam satu budaya dan pergaulan dengan jiran-jiran pun amat mesra tanpa batasan agama dan kaum.

Sebelum berbuka nak air tu nak warna tu hah..bila dah lepas buka dah terlentang tak daya dah nak makan. Ikut nafsu mata memang lerrrr.

Best banyak yang manis, tapi sekarang jiran-jiran kat bandar ni tahu jelah. Kita pergi kerja jiran dah tak ada. Kita balik jiran belum balik tau-tau dah nak balik kampung raya. Tak merasa suasana best cam kat kampung.

Budak -budak zaman sekarang memang rugi banyak yang mereka terlepas nak salahkan teknologi pun tak boleh sebab memang kita memerlukan teknologi dalam hidup baru kita kan sentiasa maju. Tapi berguna kah teknologi andai adat, budaya dan agama dipinggirkan dan dilupuskan?



Friday, August 12, 2011

TERKENANG SEMASA DULU

ZR
 Ni Nama tempat daku menunjukkan kehandalan daku dulu ~ TEMANGAN~
Signboard ni kat stesen keretapi temangan betul-betul depan umah aku......

Tersenyum sorang-sorang hari ni, entah mengapa fikiran teringat kat zaman hingusan dulu, zaman sedang seronok main baling-baling tin.

Best sangat waktu dulu, main pondok-pondok, panjat pokok jambu ala-ala tomboy gitu, main kat sawah bendang dapat pengalaman nak tanam dan tuai padi. Huh penat waktu tu pakai seluar cerut dan baju kurung kedah siap ada topi kat kepala. Kena semai, cabut dan semai balik aku pun tak faham apasal nak semai cabut dan semai tak boleh ker terus je tanam dalam berani ada juga takut bimbang lintah yang ada dalam sawah, tapi bila mandi sungai tak ingat dunia. Siap buat aksi terjunan BEST sangat waktu ni kekadang lupa diri sampai kena kejar dengan rotan sebab maghrib pun tak balik-balik lagi.

Parit cam ni le aku panggil sungai kat bendang tempat daku dan sepupu papat berendam.




Sebelum balik cari siput banyak dapat. Kata orang tua musim menyemai padi musim siput.

Cam ni le daku menyemai sawah dulu....kena ikut je garis.


 Detik yang manis bila padi dah berbuah..Uh bila dah kekuningan bermulalah episod nak menuai padi. Kena sabit dulu. apa lagi miang ler badan kena daun dia. Dah le musim ni biasanya panas terik. Tahan jelah dengan topi makcik jual sayur tu sambil menyanyi-nyanyi.

Seronok waktu tu tengok burung-burung yang terbang, pemandangan sawah cantik sungguh. Ramai jiran -jiran kat petak bendang masing-masing. Dulu-dulu tak pakai jentera yang membantu pakai tangan je siap sabit terus tuai kat balang ( Buatan sendiri petak empat segi ) kena hempas kuat-kuat bagi padi terlerai. Hu waktu ni kalau tak peluh tak sah.

Bila dah penat mula le geng seangkatan datang, apalagi bentang tikar mengkuang duduk bawah pohon bamboo tepi sungai ohhhh romantisnya.....ada ke lagi tempat tu. Cantik sangat rasanya kalah photo shoot drama Nur kasih. Ha macam gambar ni....



Apa lagi mulalah sessi makan..waktu ni wah kemain banyak makanan terhimpun yalah bila dah semua datang melepak masing-masing buka bekal. Tak ada beza dan sebarang darjat semua sama rasa tak ada dengki dan segala bagai kekadang kita orang nyanyi ramai-ramai ingat lagi lagu -lagu waktu Exist tengah TOP.

Bukan main masing-masing penuh feeling siap bila ada budak-budak lelaki kacau kita orang ada geng main balas lagu. Zaman sekarang boleh ker main can gitu jer tanpa sentuh dan usik-usik???

Tapi yang paling best kat kawasan tu ada sepohon pohon Ara.. tak tahuler kat sini orang panggil apa ..Ni gambar buahnya.



Pokoknya kemain besar, selalu jugaler gaduh ngan budak-budak lelaki berebut buah dia yangd dah masuk merah maniss sangat. Ingat lagi i yang tukang panjang pokok tu walaupun pokok tu betul-betul bawah dia sungai dalam, tapi sebab semangat patriotik tu terlebih sanggup....





Indah sungguh indah..tapi itu semua kenangan ..Nanti sambung lagi .....


Tuesday, August 9, 2011

KEKOSONGAN DALAM DIRI

ZR  


kepala berpusing-pusing sekarang..idea asyik tenggelam dan beberapa saat je timbul. Itupun idea yang entah apa.

Bila dalam situasi kelabu begini, tiada apa yang hadir dalam minda, segala kosong. Jemari memang ketagih nak menaip tapi kehampaan sebab tiada sebaris ayat yang hadir.

Mungkin kerana hati ini kalut atau fikiran ini banyak terbeban dengan persekitaran atau masalah yang dicari sendiri. Entah banyak benda nak fikir sekarang. Kiri kanan semua ada tanda soal???, nak mengeluh perlukah itu kalau sekadar mengeluh tapi jawapan yang dicari tiada.

Rasa perit dan muram membayungi rasa, mood mengawal diri, rasa ingin menjerit namun waraskah? Nanti hanya akan menjadi satu isu dan nama akan meletop. Gila glamour tidak mungkin kalau ya dah lama pergi audition Mentor ke paling kurang AF, kenapa tak pergi AQ??? huk...huk..huk..aku tewas. Hibanya aku.

Rupanya itu jawapan mengapa jiwa aku kosong, ada yang masih perlu aku pelajari, ada ruang yang tertinggal. Mengapa daku tidak menyedari itu semua, atau memang aku tidak mengambil berat. Hu perdih tak tertanggung. Rindu aku untuk melagukan hikmah-hikmah yang terkandung, sayu rasa bila mengamati dalam sunyi.

Ceriakan kembali petak jiwaku yang suram dan iramakan kembali rumahku yang sunyi, dendangankan kembali bait-bait cinta agar terus menjadi temanku.

Kekosongan dalam sebuah kehidupan bukan hanya kerana miskin harta tapi fakir dalam ilmu ALLAH.

Tuesday, August 2, 2011

KISAH DONGENG

ZR

Seperti insan lain aku juga telah disajikan dengan kisah dongen  sedari kecil,
Tanpa kita sedari jiwa kita turun mereka mimpi untuk mengecapai sesuatu yang diluar akal, rasanya rata-rata mempunyai mimpi yang indah mimpi yang luar biasa yang tak terduga dek akal kerana itu dikatakan mimpi.

Namun tanpa kita sedari terkadang ada jua apa yang kita anggap dongeng berlaku dalam hidup kita, cuma kita tidak menyedari.

Tidak perlu untuk berkhayal tentang putera berkuda, nenek kebayan, kuasa sakti atau sebagainya, kerana terkadang ada yang berkait dengan hidup kita mungkin dalam pembawakan yang berbeza. Usah mengimpikan magis untuk menukarkan segala mengikut kata hati kerana kata hati itu belum pasti.

Kisah dongeng putera dan puteri yang selalu menjadi cerita, atau mungkin kita selalu mengimpikan hidup kita ibarat romeo dan juliet, laila majnum atau shah jehan yang membina istana untuk mumtaz. Terlalu taksub dengan khayalan yang meledak dihati, hingga terlupa yang ada itu perlu dihargai walau mungkin tidak seromantis pujangga.

Hakikat yang nyata segala yang ada disekeliling kita dan apa yang kita miliki bukan khayalan semata, tidak guna cuba merubah realiti menjadi fantasi dan tidak guna untuk berlakon seperti dialam mimpi kerana tidak semua mimpi itu indah.....

Monday, August 1, 2011

KISAH RAMADHAN

ZR


Ramadhan datang lagi, bulan penuh cahaya, bulan penuh rahmat dan nikmat.

Ramadhan pernah ku lalui dengan dia, dia yang teramat ku sayang walau tanpa perlu aku berbicara atau meluah rasa. Hanya aku dan dia yang tahu.

Ramadhan daku dengan dia begitu indah begitu banyak yang manis, walau dalam seribu kepayahan namun tidak akan mampu menandingi kisah kami.

Perpisahan daku dan dia bermula di bulan Ramadhan, detik yang telah ditentukan NYA, aku redha walau dalam titis airmata, detik yang mula menjarakkan kita namun bukan kasih sayang ini.

Keindahan ramadhan yang selalu kita kecapi seakan hambar walau penuh mukjizat dibulan itu, hati ini menajdi pedih dan sakit namun aku Yakin ada Hikmah dibalik ujian antara kita.

Segala yang telah menjadi diari hidup antara aku dan dia aku terus semadikan penuh warna penuh kilauan walau sepanjang perjalanan hidup kita serba kekurangan namun daku tetap bahagia..daku gembira kerana kasihmu mengatasi segalanya.....

Ramadhan ini ku lalui tanpa dirimu lagi..moga ketenangan dan dikau diberkati...

Aminnn............

Friday, July 29, 2011

RAMADHAN INI

ZR
Tika malam bertukar ke siang putaran tanpa henti menemukan kita kembali dengan Ramadhan,
Tanpa sedar seakan mimpi detik indah itu akan dikongsi seisi alam,
Kemuliaan dan Rahmat mampukah kita gapai sekali lagi, kerana bukan terkadang tapi selalu
kita alpa untuk mencari nilai di bulan itu.
Sudah sempurnakah akal untuk mencari nilai yang ada, kerana walau kita belum mampu untuk
mentafsir apa yang ada ia akan tetap hadir akan tetap berjalan di titik yang memang telah ditetapkan.
Bukakanlah mata dan hati ini, agar daku tidak lagi akan kerugian dalam
mencari sejuta nikmat yang ada di Ramadhan.
Lapangkanlah kesulitan ku agar bisa ku selalu rapat padaMU,
Lepaskan segala resah ku agar aku sentiasa nampak hanya DIA,
Ya Rahman..Ya Rahim..
Daku tahu diri aku sendiri lemah tidak perlu menyalahkan gangguan atau bisikan iblis semata,
Walau daku tidak didampingin mereka apa yang ada pada diriku belum tentu sempurna,
Aku sendiri belum cukup kuat untuk membina benteng,
Terangilah jalanMu sepanjang Ramadhan ini agar bisa ku rasakan kemanisannya,
Walau mungkin daku selalu jauh dariMU namun ku yakin DIKAU selalu dekat padaku,
Rasa malu ini sentiasa hadir atas segala pemberian MU tidak pernah putus dan surut...Ya Allah layak kah daku.
Ya Allah
Sepenuh Rasa, sepenuh pengharapan KAU redhailah daku,
Walau mungkin daku akan berulang kali memohon padaMU namun ku tahu DIKAU tidak akan meninggalkan daku.
Walau mungkin sujudku belum cukup dari dalam hati tapi ku yakin KAU sentiasa mendengar.
Sejauh mana pun daku berlari jalan dan hidup ini akan berbalik PADAMU.....
Maka kau cahayakanlah hati ini sepanjang Ramadhan ini moga daku akan setia PADAMU....
dan aku akan lebih mengerti makna RAMADHAN yang sebenar dalam mencari RedhaMU......

HARI-HARI DALAM ISLAM

ZR
Sahabat-Sahabat  Nabi S.A.W telah bertanya akan hari-hari yang tujuh sabda Nabi :


Jumaat
Baik untuk mengadakan pernikahan dan perhubungan



Sabtu
Hari tipu daya, kerana hari sabtu orang -orang Kafir telah mengadakan tipu daya pada perjanjian Darrun Nadwah.



Ahad
Hari ahad adalah hari yang baik untuk bertanam dan membuat binaan, kerana pada hari ahad Allah mula menciptakan dunia dan membangunkannya.



Isnin
Hari yang baik untuk musafir dan untuk berniaga kerana bahawasanya hari isnin Nabi Syith telah musafir dalam urusan perniagaan dan beliau banyak mendapat keuntangan dari perniagaan.




Selasa
Hari selasa adalah hari berdarah kerana pada hari itu bermulanya Siti Hawa berhaid dan pada hari itu terjadinya pembunuhan anak Nabi Adam iaitu Qabil.





Rabu
Hari kebinasaan berkekalan kerana hari itu Allah menenggelamkan Firaun bersama kaumnya. Kaum Samud dan Kaum 'Ad yang mereka itu adalah kaum nabi saleh, juga dibinasakan oleh allah pada hari Rabu.





Khamis
Hari yang baik untuk menuntut segala hajat kerana bahawasanya Nabi Ibrahim As pergi ke istana raja Mesir maka raja mesir menunaikan hajatnya dan mengembalikan isterinya Siti Sarah.

Thursday, July 28, 2011

BILA AKU MULA BICARA

ZR\ 

Daku malas untuk memulakan bimbang nanti daku tidak mampu untuk berhenti, mungkin daku agak emosional tapi aku juga manusia.
Mungkin kisah ku selalu membosankan bila asyik bercerita tentang keluh kesah dan luahan rasa namun itu saja yang aku ada.
Bukan untuk memohon simpati bukan jua untuk menyatakan aku segalanya benar, namun kekadang harus juga aku bertempik biar nampak aku juga mampu jika mereka sudah terlampau.

Menampakkan kebodohanku?
Mengapa mesti aku merasa begitu jika semata untuk mematikan bait kata mereka yang bersikap plastik. Sudah aku tidak mahu lagi menjaga hati dan perasaan orang lain. Bukup-cukuplah aku hanya duduk tanpa bangun.

Memang benar segalanya harus diserahkan kepada DIA
Namun sabar ku ada batasnya, kerana itu sifat manusia, ya bicara ku mungkin agak berbisa, mungkin akan melukakan namun haruskah aku kisah jika diri ku selalu menjadi satu kisah?

Aku terlalu mengikut Perasaan?
Mungkin juga atau memang aku membiarkan saja perasaan menguasai aku, atau aku terlalu membenarkan iblis untuk terus berbisik padaku. Terlalu jahilkah aku tidak mampu menepis usikan -usikan iblis yang sentiasa berlegar. Ya mungkin iman ku tidak sekuat ahli-ahli syurga, memang aku juga ingin ke syurga namun layakkah aku?? untuk ke neraka NAUZUBILLAH..tidak sanggup aku.

Lantas aku rasa baik aku memangkah secara terang-terangan dari mereka terus yang berani dalam takut.

Mengapa mesti takut jika benar?
Itulah yang daku sedang fikirkan..mengapa mesti begitu, aku cuba untuk menjadi berani biar daku mengatasi mereka yang hanya berani dibalik bayang..beranikah mereka, jika merasa benar nyatakan mengapa takut menjadi benteng, mengapa banyak alasan berkait perasaan yanag perlu dijaga..Aku sudah mual dengan pengakuan tangkap muat dan pengakuan dari pengecut-pengecut yang ala-ala hero dan heroin tapi hakikatnya ..hancusss.

Aku sudah tidak ingin menapis dan menyimpan bicara ini, andai ada yang terasa biarlah kerana aku tidak mempunyai apa-apa persoalan untuk ditanya kerana jawapan ada pada mereka.

Memang aku bukan baik apatah lagi terlalu baik namun siapa mereka untuk menjatuhkan hukum kepada aku, biarlah Allah yang menilai aku kerana aku MILIK DIA...Bagi mereka tidak guna dibentangkan hadis atau segala bagai kerana hati mereka telah tuli segalanya nampak bohong dan buruk. Aku hanya mmapu memohon dari DIA moga akan ada warna kan muncul dihati buat mereka ...Aminnnn

Kadang-kala baik meluah kata dari menyimpan kata andai itu mebawa satu kebenaran....

Tuesday, July 26, 2011

IDEA..MASIH KOSONG

ZR



Salam..

Tiada idea untuk menulis kerana itu dalam beberapa hari rumahku kosong, bukan tidak ingin bercerita tapi intinya tak ada.

Kadang-kala sebuah perjalanan untuk ditafsirkan amat sukar untuk diluahkan, bimbang meragut tangkai emosi sekeliling apatah lagi diri sendiri.

Masa yang berjalan membawa buku yang baru walau yang lama kian layu namun masih tersimpan panduan yang berguna. Tidak payah membuang semua yang pahit, jangan terlalu riak atas semua yang menggembirakan . Gabungkan dan sebatikan agar boleh diperturunkan kepada anak cucu untuk meniti jambatan dalam mencari erti kehidupan.



*Nanti petang nak jogging le...mana tau ada idea..sambil mengurangkan kolesterol dalam badan....