Segala yg terkandung/ terisi di rumah ini adalah terpelihara dan hak milik ZR. Segala karya atau bentuk penulisan adalah tidak dibenarkan sama sekali untuk ditiru, sila hormati.

Terima Kasih kerana mengunjungi dan menjadi pengikut Blog
ini.Friday, March 1, 2013

SUKARNYA MENJADI WANITA

ZR

Inikah ayat yang sering keluar atau keluhan kecil dari seorang yang bergelar wanita, walau berjuta kali lelaki menyatakan faham akan sifat wanita namun hakikat yang harus mereka tahu mereka tidak akan faham. Susah untuk memenangkan pihak wanita kerana dimata lelaki semua nampak mudah, semua nampak senang.

Wanita bukan terlalu meminta untuk diberikan kata romantis setiap hari cukuplah walau sepatah ungkapan yang jujur tentang hati. Tidak perlu sejambak bunga memadai dengan sekuntum ungkapan cinta yang benar ikhlas, tapi itu pun susah lelaki bila dicakap EGO seperti terkena renjatan elektik. Wanita sifatnya ingin meyelami dan ingin belajar, kerana jtelah tertulis jiwa wanita itu halus. Tapi lelaki masih tidak sedar, apa jua yang diperbuat wanita penghargaannya cuma sementara. Maaf wahai lelaki bukan cuba untuk mencari gaduh cuma sekadar memberikan sedikit pengertian untuk wanita,

Dalam tiap keputusan sebenarnya wanita fikirannya lebik uni lebih matang kerana mereka adalah bakal ibu atau sememangnya seorang ibu. Mengapa lelaki sukar menerima kenyataan bila wanita lebih tinggi kedudukannya. mengapa rasa tercabar adakah waniat tidak mempunyai hak untuk menakluki, lupakah wahai lelaki setinggi mana dikau berdiri lahirmu dalah melalui rahim seorang wanita memang hakmu terlalu tinggi untuk seorang isteri namun kau tetap dibawah telapak kaki ibumu. Ketahuailah jika kamu berbuat baik untuk wanita yang ada dirumahmu isteri serta anak perempuan melebihi kaum lelaki hidupmu akan beroleh rahmat dan redhanya, kerana sesungguhnya Rasullallah S.A.W juga berpesan supaya mendahulukan isteri dan anak-anak perempuan diikuti lelaki begitu besar penghargaan yang diberikan/.

Benar ada lelaki yang menjaga wanita seperti nyawanya, beruntunglah wanita tersebut. Terima kasih pada lelaki yang tidak pernah meletakkan penghalang atau keegoan demi melahirkan rasa cinta, bukan perlu diyar atau dikenakan tol semuanya percuma cuma perlukan ruang dan hati.

susah benar susah menjadi seorang wanita, tapi nikmatnya melebihi alam semesta. betapa nampak wanita itu tidak sekuat lelaki namun sudah pasti sabar wanita tidak mampu ditandingi oleh sepuluh lelaki, kerana rasa sabar itu allh memberikan rahim untuk wanita membawa kepayaham dan kepenatan saat mengandungkan zuriat untuk insan tercinta. Memang lelaki terbukti kuat tapi mengapa kekuatan wanita yang lebih jelas terbukti masih dianggap lemah. Wanita menghabiskan seluruh sisa tenaganya, meyerahkan nyawanya sebagai galang ganti untuk melahirkan zuriat. Setitik peluh yang hadir, saat sakitnya menahan untuk memberikan ruang insan kerdil mengenal dunia kekuatan mana yang mampu untuk ditandingi, sejernih air sungai pun tak mampu untuk melawan jernihnya titisan airmata saat pertama menatap insan yang pernah bernafas melaluinya.

Bercerita tentang wanita tak pernah habis..InsyAllah bersua kembali.

No comments:

Post a Comment

TQ..TQ Atas kata-kata comel