Segala yg terkandung/ terisi di rumah ini adalah terpelihara dan hak milik ZR. Segala karya atau bentuk penulisan adalah tidak dibenarkan sama sekali untuk ditiru, sila hormati.

Terima Kasih kerana mengunjungi dan menjadi pengikut Blog
ini.Friday, June 14, 2013

PENGALAMAN SAKIT MISTIK

ZRKali ini aku ingin berkongsi satu kisah yang pernah aku alami, kerana sampai sekarang aku masih lagi belum se namun mbuh sepenuhnya.

Aku menulis bukan untuk mrosakkan minda atau sengaja mereka khayalan tapi sekadar perkongsian dan sekadar sebuah kisah aku yang benar. sakit tradisional atau mistik dalam bahasa melayu. Sehingg sekarang aku masih belum sembuh dan sehingg sekarang aku tidak mmapu untuk menghampiri jenazah mahupun menaiki rumah yang ada jenazah, aku tahu mungkin aku terlalu mengikut perasaan atau penakut namun puas aku cuba kuat kan diri namun aku masih tidak mampu, sudah banyak tempat aku beubat dan sudah beberapa kali aku ke Darul Syifa tapi tetap aku masih begini. Semua ini bermula pada suatu malam aku melawat jenazah saudara kul dalam pukul 2pagi, bila balik terus aku mengalami sesuatu situasi yang pelik, aku seperti melihat bayangan aku disemadikan, aku dikapankan terus ketakutan menyelubungi aku. Bermula detik itu aku mempunyai satu perasaan yang terlalu takut akan mati. Setiap saat aku cuma fikirkan aku akan mati, airmata tidak pernah henti rasa takut. Aku tidak mampu membuat apa sahaja kerana fikiran asyik celaru seperi dalam aku selalu bergaduh dengan diriku. Setiap kali aku akan merasakan aku akan meninggal\. Memang agak teruk sakit aku waktu itu. Setiap malam aku akan terbangun dan menangis dan akan terfikirkan mati. Begitu lah aku menjalani hidup setiap yang aku buat dan pandang semua mengingatkan aku tentang mati.

Ketika diuji begitu, aku masih cuba kuatkan semangat namun aku kerap tertewas, ketakutan berjaya menawan minda dan jiwaku. Aku tidak mampu untuk berfikir secara tenang hingga aku meminta nasihat doktor dan beliau menyarankan agar aku menjalani ujian di Hospital HKL untuk tekanan. Aku mula tertanya adakah aku ini sudah hilang waras atau terlalu tertekan, Dikala itu baru aku kenal mana kawan yang sebenar dalam seratus cuma seorang dua yang benar-benar faham situasi aku dan sentiasa memberikan aku semangat. Akhirnya aku sudah tidak mampu untuk memberikan fokus kepada kerjaya maka aku terus berhenti kerja, aku mohon Istikarah dan aku tahu itu yang paling baik.

Akhirnya ibu bapaku beriktiar membawa ku pulang kekampung untuk setelah aku disahkan cukup sihat. Semasa dikkampung aku dibawa ke rumah seorang bomoh wanita yang amat dikenali kata orang kampung. Sewaktu mula-mula sampai dirumahnya aku sudah merasa pelik kerana beliau berpakaian serba kuning, bilik juga kuning, aku ingin berpatah balik namun ibuku memujukku untuk cuba berikhiar. Dia meminta kami membawa 2 batang colok Arab. Semasa aku dirawat colok dipasang di hujung kaki aku dan pintu biliknya yang menghadap kedalam semak dibuka, agak seram pula aku. Sepanjang sessi dia menekam beberapa bahagian di tubuhku. Aku bukan salit kerana apa tapi sakit kerana dia menekan sangat kuat mahunya tak sakit. Setelag beberapa ketika beliau mengatakan dibadanku ada seorang perempaun tua rambut panjang mengerbang dan bila ditanya dia memaklumkan yang mahluk tersebut suka tinggal dibadanku. Aku sangat susah untuk menerima.

~ P/s nanti sambung ada nak settlekan sesuatu.No comments:

Post a Comment

TQ..TQ Atas kata-kata comel